Перевалка пиломатеріалів в морських портах

Детальна інформація про специфіку перевалки пиломатеріалів в морських портах. Відмінності способів зберігання і стафіровка.

Детальна інформація про специфіку перевалки пиломатеріалів в морських портах. Відмінності способів зберігання і стафіровка.

Деревина у формі пиломатеріалів і необробленого лісу-кругляка становить не найбільшу, але цілком відчутну частину українського експорту. За підсумками 2019 року експорт обробленої деревини склав 437,8 млн. Дол, тобто 8,7% від загальної суми товарів, що експортуються.
Нарівні з автомобільними і ж / д поставками деревиною продукції в країни ЄС і зокрема Польщу, трейдери і власники лісозаготівельних підприємств зацікавлені в морській логістиці. З урахуванням підвищення обсягів зовнішньої торгівлі з країнами Сходу і Середземномор'я перевалка пиломатеріалів в порту в Україні буде грати все більш вагому роль у розвитку.
Зараз основні споживачі продукції українських лісозаготівельних промислів з далекого зарубіжжя - це Китай, Єгипет і Індія. Після Польщі Італія є 2-м імпортером в Європі за обсягами покупки українських дерев'яних напівфабрикатів. Слідом за нею йде Чехія.

У чому специфіка перевалки пиломатеріалів в морських портах

perevalka pilomaterialov

З урахуванням сприйнятливості деревини і пиломатеріалів до зовнішніх умов для експедиції і підготовки до вантажно-розвантажувальних робіт (ПРР) необхідно залучати компетентних і досвідчених стивидоров.
Зберігання на проміжних складах і під час вантажоперевезень має забезпечити захист пиломатеріалів від:
- біокоррозіі і пошкодження комахами;
- небажаних перепадів температури і вологості;
- абсорбції (поглинання) токсичних речовин;
- пошкодження від високих температур, синтетичних масел та інших агресивних речовин.

Відмінності способів зберігання і стафіровка

Нарівні зі штабелювання в комерційному судноплавстві практикується розміщення вантажу мірних пиломатеріалів в контейнерах. Контейнерні перевезення використовуються для найбільш організованого тарування і кращого збереження таких погонних виробів як палубна дошка, вагонка, брус і балка. Середньорічні обсяги перевалки пиломатеріалів з України в Китай - від 4 до 22 сорокафутових контейнерів на місяць.
Спосіб зберігання оброблених погонних виробів з деревини в контейнерах зазвичай використовується для твердолистяних порід, таких як ясен, дуб, бук. Ці сорти дерева досить дорогі, тому зберігання в трюмах і під захисними тентами небажано. Воно може знизити їх товарні якості. Ізольовані контейнери забезпечують оптимальні умови зберігання дерев'яних напівфабрикатів в умовах тривалих перевезень, які можуть тривати до місяця і більше.
Складування в формі штабелів, стягнутих стропувальних стрічкою і накритих водонепроникними тентами, підходить для хвойних пиломатеріалів. Вироби з сосни, ялиці, кедра і ялини менш схильні до псування грибками і цвіллю при підвищеній вологості через високий вміст ефірних масел.

Фумігація - обов'язковий етап при підготовці вантажу до перевалки

perevalka pilomaterilov
Головна відмінність навантаження обробленої деревини в порівнянні з перевалкою інших будівельних матеріалів в порту - це фумігація перед відправкою. Обробка вантажу пиломатеріалів фунгіцидами та інсектицидами звичайно покладена на стивідорну компанію і відповідального за переправляли партію портового експедитора.
Оскільки при спорудженні штабелів використовуються рядні прокладки між окремими частинами вантажу, кожна стопка деревних плит, дощок або брусів обробляється з усіх боків. Особлива увага приділяється торцевих сторонах. Торцеві тріщини найсильніше підвищують ризик глибокого ураження деревини синявою і цвіллю.
Для глибокого проникнення фунгіцїдного розчину в тіло напівфабрикатів їх занурюють в антисептичні ванни і витримують близько хвилини. Так прийнято захищати вироби з масивним перетином (від 150 х150 мм до 500х500 мм). Для планок, вагонки і невисоких дощок фунгіцидний складу прийнято наносити розпиленням. Пакети після антисептичної обробки зазвичай провітрюються не менше 2 діб.

ТТГ Форфард: комплексні послуги з портового експедирування та організації перевалки піломатерілов

Майданчик відкритого складу на 12 250 кв.м. на території вантажного комплексу межує з залізничними шляхами, що зв'язують морський термінал зі станцією «Чорноморськ Порт». Наш термінал готовий прийняти під розміщення імпортні та експортні вантажі. Морським контрагентам ми пропонуємо:
- перетарювання лісозаготівельні продукції з вантажних вагонів і автотранспорту в 20-ти і 40-футові контейнери;
- розміщення вантажів на складському майданчику, штабелювання, тентування;
- вхідний контроль якості і відбір проб для перевірки відповідності вантажу фітосанітарним стандартам;
- фумігацію з видачею сертифікату;
- послуги митного оформлення і портового експедирування.

Для уточнення термінів виконання робіт і укладення договорів відправляйте ваші заявки нашим фахівцям на сайті.

Залишилися
питання?

Партнери